Fundacja

Statut Fundacji OP UTW
plik MS Word

Deklaracja przystąpienia do OPUTW
Pobierz tekst deklaracji przystąpienia do OPUTW.

Uchwała Sejmu z dnia 9 lutego 2015 roku

Wniosek w spr. uhonorowania prof. Haliny Szwarc złożył do Sejmu RP Komitet Organizacyjny obchodów. Za sprawą starań sejmowej Komisji Polityki Senioralnej powstał projekt uchwały Sejmu, autorstwa posła Michała Szczerby. W dniu 9 lutego 2015 r., jednogłośnie, 435 głosami „za” Sejm RP przyjął Uchwałę o niżej cytowanej treści:

Uchwała Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
z dnia 9 lutego 2015 r.
w sprawie upamiętnienia Profesor Haliny Szwarc
w związku z 40. rocznicą powstania pierwszego
w Polsce Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

W 2015 roku przypada czterdziesta rocznica założenia pierwszego w Polsce Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Jego inicjatorką i założycielką była Profesor Halina Szwarc – lekarz medycyny, geriatra, naukowiec, wykładowca akademicki i społecznik. Idei Profesor Haliny Szwarc zawdzięczamy dynamiczny rozwój ruchu Uniwersytetów Trzeciego Wieku w Polsce, w skali nieporównywalnej z żadnym innym krajem na świecie. Funkcjonowanie pięciuset Uniwersytetów Trzeciego Wieku i aktywność stu pięćdziesięciu tysięcy słuchaczy to zasługa umiejętności przewidywania przez Profesor Halinę Szwarc – jako gerontologa ispołecznika – odległych w czasie następstw dobrze zaplanowanych działań.
Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, przekonany o szczególnym znaczeniu świadectwa życia, misji i osiągnięć profesor Haliny Szwarc oraz o wyjątkowej roli Uniwersytetów Trzeciego Wieku we współczesnej Polsce i ich znaczeniu dla edukacji i aktywności społecznej osób starszych, oddaje hołd profesor Halinie Szwarc.

Krystyna Lewkowicz Prezes Fundacji „OP UTW”

PREZENTACJA FUNDACJI "OGÓLNOPOLSKIE POROZUMIENIE UTW" PRZYGOTOWANA NA WYSTAWĘ FIRM NOMINOWANYCH DO HONOROWEGO WYRÓŻNIENIA "TERAZ POLSKA" ( STADION NARODOWY W WARSZAWIE, 24.04.2014 )

Na ekranie filmu kliknij ikonę "IkonkaVimeo"aby włączyć tryb pełnoekranowy.
Dla lepszego odbioru kliknij na znaczek HD aby miał kolor szary. Zamkniecie trybu pełnoekranowego klawisz Esc.

Obejrzyj prezentację OP UTW!

Prezentacja.OP.UTW

plik MS Power Point

Witamy na stronie Fundacji "Ogólnopolskie Porozumienie Uniwersytetów Trzeciego Wieku"

Szanowni Członkowie Ogólnopolskiego Porozumienia
Uniwersytetów Trzeciego Wieku!

Z woli członków OP UTW oraz konieczności wynikającej z funkcjonowania w warunkach rynkowych, po wielu miesiącach konsultacji społecznych i przygotowań, Ogólnopolskie Porozumienie UTW przekształciło się w Fundację.
Wymaga podkreślenia, iż Fundacja OP UTW kontynuować będzie projekt „Pakt na rzecz Seniorów” i inne rozpoczęte wcześniej przedsięwzięcia, realizować przyjętą przez Konferencję UTW w Sejmie strategię dla UTW, brać udział w pracach Krajowej Rady Konsultacyjnej UTW itd.
Uzyskanie osobowości prawnej pozwoli na przystępowanie do konkursów grantowych pozyskiwanie do współpracy sponsorów, realizację większych ogólnopolskich przedsięwzięć, a także prowadzenie w niewielkim zakresie wspomagającej realizację celów statutowych działalności w zakresie ekonomii społecznej.
Fundacja OP UTW przejęła także:
- wszelkie cele statutowe, dotychczasowe zadania i zobowiązania OP UTW;
- utrzymała zasadę niepobierania żadnych składek i stałych opłat od członków;
- przejęła zobowiązania wynikające z prowadzenia portalu internetowego i jego bieżącej obsługi;
- zatrudniła pracownika do prowadzenia biura i spraw OP UTW,
- przyjęła zasadę, iż każdy z dotychczasowych jak i przyszłych członków OP UTW staje się automatycznie beneficjentem pomocy i działań integracyjnych Fundacji.

Prezesem Fundacji jest Krystyna Lewkowicz, zaś organem nadzorczym i stanowiącym jest 4 –osobowa Rada Fundacji. W najbliższych tygodniach Rada Fundacji przyjmie program działania, który niezwłocznie zamieścimy na stronie internetowej Fundacji oraz prześlemy Państwu do dalszych konsultacji wraz z nowym numerem Panoramy UTW SGH.

Proszę, zapamiętajcie nowe kontakty:
Adres pocztowy: Fundacja Ogólnopolskie Porozumienie UTW, ul. Gruszy 32 , 04 779 Warszawa
www.fundacjaoputw.pl
e-mail:Klewkowicz @interia.pl lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Możliwości jakie daje osobowość prawna Fundacji przyczyni się do zwiększenia aktywności i podejmowania nowych większych projektów, szerszego zakresu doradztwa i pomocy dla członków OP UTW.

Zapraszamy wszystkich członków i sympatyków OP UTW do współpracy.
Z pozdrowieniami
Krystyna Lewkowicz